Trappbergsmonumentet

Den hittills svåraste olyckan i det svenska flygets historia inträffar  den 16 oktober 1938, vid Trappberget i närheten av Rajastrand,  invid gränsen mellan Lappland och Jämtland, där flygambulansen från Frösön, som hämtat en sjuk samekvinna i Östra Värjaren, under tät dimma kolliderar med en bergstopp och fattar eld.
Samtliga fem ombordvarande omkommer. De som omkom var planets förare, furir Sture Gärdin, flygmekanikern korpral Karl Tore Hultman, med. kand. Gösta Englund från Uppsala samt den sjuka Sigrid Jonsdotter Streuka och hennes dotter Anna Andersson, en dispensärsköterska. Sigrid var farmor till bland annat samebröderna Arne och Magnus Jonasson i Borgafjäll.

På denna något svårtillgängliga plats finns ett monument som invigdes cirka 5 år efter flygolyckan.

Under sommaren 2020 har Dorotea kommun ställt i ordning vandringsleden upp till platsen.

En trevlig cykelrunda längs grusvägar och gamla stigar

Om starten sker vid Rajagården tar man vänster uppe vid vägen. Efter två kilometer kommer man till gamla vägen till Stor-Raja. Den är på några ställen trång att ta sig förbi, men vid Holmsjövägen finns en ny bro som är gjord av Dorotea kommuns gröna arbeten, så det går bra att ta sig över bäcken. Ett rejält nedförslut blir det sedan ned mot sjön genom gammelskog, där fåglar spelar och har man tur kanske det dyker upp en björn. Nere vid sjön tar man vänster och sedan över båda dammbyggnaderna, för att då komma över till Lillånäset. Fina vyer kommer att dyka upp i blickfånget ned mot Lill-Rajan under cykelturen framåt. Vid Lill-Rajans utlopp finns det en grillkåta där man kan ta rast, göra upp en eld och fika. Vid utloppet av sjön är det en stenbotten, där öringen trivs. Ta gärna med er fiskeutrustningen. En sprakande eld med en kaffepanna på kokning och ett flöte ute i sjön under tystnad, är en fantastisk upplevelse.

Då fikapausen är till ända kan man ta den sista biten tillbaka till Rajagården, men har man blivit trött och svettig, finns det en badplats med brygga och omklädningshytt mitt i byn. Stranden är långgrund och barnvänlig.

Återkommande event i byn

Tre stora händelser är återkommande. På vårvintern sker det första, då det är premiär på Djuptjärnen. Där sätter Rajastrands FVOF in rejält med röding på hösten. Sedan är tjärnen stängd till slutet av februari då det blir premiär.

På påskafton är det stora eventet Raija IK:s Rajarycket. 600 fiskare tävlar om fina priser, dessutom lottas det ut en snöskoter på startkortet.

I mitten av juli är det premiär på put and take-fisket i Grubbtjärnen. Runt 200 kg öring sätt in där och premiären brukar vara välbesökt.

Grillplatsen

Längst nere i Lill-Rajan, vid utloppet ur sjön,  finns en av många grillplatser. Detta är den mest lättillgängliga, då det går att köra bil ända fram. Det finns ett konstverk, i form av en hoppande öring och en laxtrappa som ska hjälpa fisk att röra sig i vattendraget.